"Probeer geduldig andermans gebreken te verdragen; je bent zelf ook niet volmaakt, en anderen moeten met jouw tekortkomingen leven."
Voorjaarslezing: Frank de Roo
UITNODIGING VOORJAARSLEZING
De Stichting Thomas a Kempis nodigt u van harte uit voor de lezing die op dinsdag 5 april door Frank De Roo wordt gegeven. Het onderwerp is het Leven van Geert Grote, dat door Thomas van Kempen omstreeks 1434 in het klooster op de Agnietenberg is geschreven. Voor Thomas was Geert Grote een grote inspiratiebron. Frank De Roo vertaalde de Latijnse tekst en voorzag deze van een inleiding. Hij zal nu ook een lezing houden met als titel : Geert Grote, mysticus en doener.
PROGRAMMA
Plaats: De Agnietenberg, accommodatie De Hoeve, Haersterveerweg 23, 8034 PJ Zwolle
19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
20.00 uur: Lezing Frank De Roo: Geert Grote, mysticus en doener
20.45 uur: Gelegenheid tot stellen van vragen en tot aankoop boek
21.30 uur: Afsluiting
Toegang: Gratis (vrijwillige bijdrage welkom)
Vooraf is er vanaf 19.00 uur gelegenheid om het op 2 maart geopende Thomas a Kempismuseum, Bergkloosterweg 92, te bezoeken.
Uitnodiging Lezing 15 oktober 2024
--------------------------------------------------------------
INSPRIREND SPREKEN OVER DE NAVOLGING......
Van 20:30 tot 21:00, Locatie: gedenksteen Thomas a Kempis (zijingang Begraafplaats Bergklooster)
Toegang gratis
Na afloop koffie bij het museum, dat open is. Zie beneden.
================================================================
Thomas a Kempis heeft zijn eigen museum bij Bergklooster!
Enkele beelden van de opening.
Thomas a Kempis 550 jaar geleden overleden
Podcast van Murni Suwetja:
Tijdens de lockdown was Murni Suwetja op zoek naar schoonheid en inspiratie, aan de andere zijde van de online maatschappij. Ze zocht naar een poëtische oplossing voor het probleem dat concerten in de coronatijd niet te plannen waren. Ze wilde een akoestische beleving aanbieden, door middel van het maken van een audio-opname met als middelpunt Thomas a Kempis. Geniet hier van het resultaat.
druk op: https://www.thomasakempiszwolle.nl/nieuws/139-de-mystieke-klanken-rond-thomas-a-kempis
Voor meer informatie over Thomas a Kempis, een wereldberoemde Zwollenaar wiens boek nu en al eeuwen in zowat alle talen (her)verschijnt, zie ook deze site.
Vriend worden van de Stichting Thomas a Kempis. Maak dan 20 euro over naar rekening NL09 INGB 0002 4457.13 t.n.v. Stichting Thomas a Kempis, Zwolle onder de vermelding van "vriend" en je mailadres.
Herdenking overlijden Thomas a Kempis 25 juli 1471
Video met beelden van de activiteiten tijdens het herdenkingsweekend. Druk voor video op: Video550jaar
De pers over het herdenkingsweekend: persover550weekend
Activiteiten waren:
Foto: Bert Pierik
Hoe zag Thomas eruit? Er zijn verschillende schilderijen van Thomas met een ander uiterlijk.
Youtube: Thomas is living on a wall again in Zwolle after 550 years
Druk voor de video op: https://www.youtube.com/watch?v=1zA7oVj2BfU
In Juli 2021
Crowdfunding kunstproject Magna res est Amor, een hommage aan Thomas a Kempis.
Toch nog even meer weten over het geslaagde en nu gesloten crowdfunding project: meer info, druk hier voor een flyer
Wie is Thomas
Thomas a Kempis 550 jaar geleden overleden
ANNO museum in maak, probeert op haar maniet te ontdekken wie Thomas a Kempis is.
Druk op de link: https://wieisthomas.nl
Over Thomas a Kempis
Thomas a Kempis (Thomas Hemerken of Thomas von Kempen of Tomas de Kempis) werd circa 1380 geboren in Kempen in het huidige Noordrijn Westfalen in de buurt van Venlo.
Video over Thomas gemaakt door Begraafplaats Bergklooster
Begraafplaats Bergklooster maakte een prachtige documentaire 'In de voetsporen van Thomas a Kempis'. Al eeuwen lang vinden velen een laatste rustplaats op het sfeervolle Bergklooster dat op een oude rivierduin van de Overijsselse vecht ligt. Deze door bomenrijen omsloten begraafplaats ademt een ingetogen, tijdloze sfeer.
Thomas inspiratiebron
Thomas inspiratiebron van veel mensen in het verleden, nu en zeker ook in de toekomst.
Florens Radewijnsz
In het Fraterhuis in Deventer werd de grondslag gelegd voor de latere huizen van de Broeders van het Gemene (gemeenschappelijke) Leven. Het betreft een gemeenschap van leken, die geen kloostergeloften aflegden, maar gehoorzaamheid beloofden aan de rector van het huis en met elkaar wilden leven volgens het ideaal van de vroege kerk, zoals beschreven in de Handelingen van de Apostelen (Hand.4:32).
Geert Groote (1340-1384)
Geert Groote werd aan de Brink in Deventer als zoon van de schepen en burgemeester Werner Groote. geboren. Op tienjarige leeftijd verloor hij beide ouders aan de pest. Als vijftienjarige ging hij naar Parijs waar hij aan de Sorbonne geneeskunde en filosofie studeerde. Tijdens zijn studieperiode begon hij al ijverig met het verzamelen van boeken. Van zijn twintigste tot zijn vier een dertigste jaar leefde hij als een welgesteld geleerde die naast een grote kennis op het gebied van de bijbel en de kerkvaders ook geïnteresseerd was in de astrologie en de zwarte kunst. Hij kon in zijn levensonderhoud voorzien door prebenden van de St. Maarten in Utrecht en van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aken.
De Imitatione Christi
Het boek van Thomas a Kempis de De navolging van Christus staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld.. Er zijn onderzoekers die stellen dat Kempis’ Navolging na de Bijbel en de Koran, tot een van de meest gelezen boeken ter wereld gerekend mag worden. De navolging van Christus was oorspronkelijk geschreven in het Latijn, maar verscheen in de loop van de eeuwen in bijna iedere taal.
De minder bekende werken van Thomas a Kempis
Naast de Imitatione schreef Thomas nog veel ander werk, maar dat is veel minder beroemd geworden.
Kopieën van de Bijbel
Thomas heeft veel uitspraken en kernachtige Bijbelspreuken verzameld, die in kringen van de Moderne Devotie opgeld doen. In de periode tussen 1427 en 1439 kopieert Thomas van Kempen ook de gehele bijbel in vijf delen. Dit, op de Agnietenberg tot stand gekomen en door enkele medebroeders rijk geïllustreerde werk, is te bewonderen in de Hessische Hochschul- & Landesbibliothek in Darmstadt. Hij kende de Bijbel door en door en zijn werken staan vol met Bijbelcitaten, vooral uit het Nieuwe Testament. Zijn werken zijn wellicht van mystieke aard in tegenstelling wat men vroeger dacht. Men legde toen het accent meer op de moraal.
Met een boekje in een hoekje.
Het schijnt dat de uitdrukking 'met een boekje in een hoekje' (In omnibus requiem quaesivi et nusquam inveni nisi in angulo cum libro, te vertalen als 'In alles heb ik rust gezocht en ik heb die nergens gevonden dan alleen in een hoek met een boek') van Thomas a Kempis afkomstig is. In elk geval was deze zeker op hem van toepassing. Op afbeeldingen zien we Thomas meestal aan het werk in zijn kloostercel. Dat lijkt eerder op een exclusieve behandeling, omdat dit gewoonlijk niet werd toegestaan.
Deze uitdrukking heeft wel een verkeerd beeld opgeworpen van de Moderne Devotie. Er werd een beeld mee geschapen van figuren, die zich terug getrokken hadden uit de maatscappij, terwijl de Moderne Devoten met twee benen in de maatschappij stonden voor en met de gehele bevolking.
Denk aan onderwijs, gezondheidzorg, zorg voor elkaar ed.
Een ingehouden tijdloze blik
Op tal van afbeeldingen valt zijn ingehouden tijdloze blik op. Wat overeenstemt met zijn kijk op zaken zoals hij die in de 15e eeuw in een flink aantal publicaties verwoordde.
Waar ligt Thomas begraven
Thomas a Kempis is overleden op 25 juli 1471 in het Agnietenbergklooster bij Zwolle en aldaar begraven. Na het opgraven van het gebeente van Thomas van Kempen in 1672 zijn deze geplaatst in een reliekschrijn, vervaardigd door Hermannus van Arnhem. Deze fraai bewerkte reliekschrijn had in de betrekkelijke anonimiteit een plaats gekregen in de nieuwe Sint-Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle-Oost. Daar bevond het zich tot 2005.
De vermoedelijk oudste bekende afbeelding van Thomas a Kempis
De vermoedelijk oudste bekende afbeelding van Thomas a Kempis. Anonieme houtsnede - Brabant na 1471, vóór 1484 - vervaardigd in Rookklooster bij Brussel naar tekening van Hugo van der Goes. Deze afbeelding hieronder is een deel van een groter geheel (slechts ca 60 x 40 cm) en bevindt zich momenteel in het Koninklijk Prentenkabinet in Kopenhagen.
Schilderij in O.L.V. Basiliek in Zwolle
In de Onze Lieve Vrouwenbasiliek in Zwolle bevindt zich een schilderij, waarop Thomas van Kempen is afgebeeld, met op de achtergrond het gebouwencomplex van het Agnietenbergklooster. Ook is op het schilderij Arnold Waeyer (1606-1692), de aartspriester van Salland te zien. Hij gaf leiding aan een belangrijk deel van het kerkelijk leven van de Zwolse katholieken in de schuilkerkentijd. Op het schilderij is een uitvoerige Latijnse tekst aangebracht.
Indien de tekst betrouwbaar is, zou het schilderij dateren van 1569 en geschilderd zijn in opdracht van Johannes Cuperinus, de laatste prior van het Agnietenbergklooster. Hij heeft naar zijn zeggen, de tekst en het zelfportret laten toevoegen in 1654. In het Stedelijk Museum Zwolle hangt een vrijwel identiek schilderij.
Waarom werd Thomas pas laat priester?
Na een lange noviciaatperiode (proefperiode in klooster, is dat wat ik wil) doet Thomas in 1406 zijn professie (wordt definitief lid van het klooster) , maar het zal nog tot 1413 of 1414 duren voordat hij zich tot priester laat wijden. Waarom heeft hij zo lang gewacht? Het is onbekend.
Standbeeld en geboortehuis
In de geboorteplaats van Thomas a Kempis in Kempen (Duitsland), 25 km ten oosten van Venlo staat een standbeeld ter nagedachtenis van hem. Ook de plek van zijn geboortehuis is bekend
De broer van Thomas
Thomas heeft een vijftien jaar oudere broer, Johannes. Hij wordt gerekend tot de kloosterlingen van de eerste generatie van de Moderne Devotie en was betrokken bij de stichting in 1387 van het eerste klooster van de Windesheimer Congregatie in Windesheim, enkele kilometers ten zuiden van Zwolle.