Lezing Stichting Thomas a Kempis.

22 maart 2023

tijd: 20:00 tot 22:00 uur, inloop:19:30

entree: vrije gift

Plaats: Zaal van Zionskerk, Aa-landen, Glanerbeek 10, 8033 BA Zwolle

De lezing werd gehouden door Mink de Vries.

 

Wie was Titus Brandsma?

Titus Brandsma is een RK heilige en was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek (o.a. Moderne Devotie en Navolging van Thomas a Kempis) en zelf mysticus.

Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie, het onderwijs en de journalistiek.

Hij waarschuwde al vroeg in de dertiger jaren voor het nazisme. Hij verzette zich tegen het verwijderen van joodse leerlingen tijdens de bezetting en was in 1941 architect en organisator van het verbod voor de katholieke kranten/bladen om NSB advertenties te plaatsen. Hij werd gearresteerd en kwam om in een nazi-kamp.

Titus Brandsma was mede oprichter van milieu en cultuur organisaties en al heel vroeg politiek actief tegen het nazisme. Dus levend in het heden en vooruitziend in de toekomst. En toch vond hij inspiratie de in Moderne Devotie met onder andere Thoma a Kempis.

Een bijzondere man die graag in Friesland kwam, maar ook in onze streken veel aanwezig was. Bij zijn familie in Steenwijkerwold en als gecommitteerde bij de eindexamens bij de voormalige openbare HBS in Meppel.

Laatste artikelen