Kopieën van de Bijbel
- Categorie: Werken
Thomas heeft veel uitspraken en kernachtige Bijbelspreuken verzameld, die in kringen van de Moderne Devotie opgeld doen. In de periode tussen 1427 en 1439 kopieert Thomas van Kempen ook de gehele bijbel in vijf delen. Dit, op de Agnietenberg tot stand gekomen en door enkele medebroeders rijk geïllustreerde werk, is te bewonderen in de Hessische Hochschul- & Landesbibliothek in Darmstadt. Hij kende de Bijbel door en door en zijn werken staan vol met Bijbelcitaten, vooral uit het Nieuwe Testament. Zijn werken zijn wellicht van mystieke aard in tegenstelling wat men vroeger dacht. Men legde toen het accent meer op de moraal.
De Imitatione Christi
- Categorie: Werken
De uitspraken die Thomas a Kempis in de loop der tijd verzameld heeft, heeft hij verzameld in zijn geestelijk notitieboekje of rapiarium. Hiermee legt Thomas vanaf 1420 de basis voor zijn boek 'De Imitatione Christi' (Over de Navolging van Christus). Alhoewel het auteurschap van de Imitatio lange tijd omstreden was, is het nu algemeen aanvaard. Twintig jaar lang voegt Thomas aan deze traktaten verbindende teksten toe, herschrijft en redigeert ze en structureert de tekst in uiteindelijk vier 'boeken' die samen 'de Navolging' vormen.
Vita Gerardi Magni
- Categorie: Werken
Thomas a Kempis was aanhanger van de kerkelijke vernieuwingsbeweging (Moderne Devotie) van Geert Grote uit Deventer die reeds een grote bekendheid gekregen had binnen het bisdom Utrecht, waarvan Zwolle en Deventer regionale centra waren. Hij schreef een boek over zijn leven dat 'Vita Gerardi Magni' (Het leven van Geert Grote) heet.
Biografieën van Florens Radewijnsz en negen andere broeders
- Categorie: Werken
Thomas a Kempis is op twaalfjarige leeftijd naar de kapittelschool van Lebuinus te Deventer gegaan. Zijn broer en medestichter van het Mariaklooster in Windesheim stuurt hem met een aanbevelingsbrief voor Florens Radewijnsz, een van Geert Grotes goede vrienden. In Deventer wordt Thomas opgenomen in het convict (kosthuis) voor arme scholieren (domus pauperum) onder de hoede van heer Florens, die als Thomas' mentor optreedt en waar hij ook onderdak vindt. Radewijnsz heeft veel voor Thomas betekend en hem ontvankelijk gemaakt voor het klooster. Thomas a Kempis schreef biografieën over Florens Radewijnsz, maar ook over negen andere broeders.
Vita Lidewigis
- Categorie: Werken
Thomas a Kempis schreef het boek 'Vita Lidewigis' dat gaat over het leven van de heilige Liduina van Schiedam. Liduina van Schiedam is een katholieke heilige, patrones van de chronisch zieken en een bekende Nederlandse heilige.
Kroniek van het Agnesklooster
- Categorie: Werken
Een ander belangrijk werk is de Kroniek van het Agnesklooster. Op de hoge leeftijd van 84 jaar begon Thomas op aandringen van zijn medebroeders aan dit karwei. Hij heeft de geschiedenis van het huis tot aan zijn dood in 1471 bijgehouden. Hij beschrijft daarin de periode van 1386 tot 1471. Veel heeft hij dus nog kunnen optekenen uit mondelinge overleveringen. Een onbekend gebleven huisgenoot zette de geschiedschrijving nog voort tot 1477. Een apart hoofdstuk daarvan is gewijd aan zijn leermeester in Zwolle, Johan Cele. De oudst bekende vertaling in het Nederlands van de in het Latijn geschreven 'Chronicon Canonicorum Regularium Montis Sanctae Agnetis' door Johannes Kattenbelt verscheen in 1718.
Na zijn dood
- Categorie: Werken
Bij zijn dood liet Thomas a Kempis een omvangrijk oeuvre na. De rector van het Gymnasium Thomaeum in Kempen, Michael Josephus Pohl, verzorgde tussen 1902 en 1922 een 7-delige uitgave van het verzameld werk van Thomas, de Opera Omnia. Ter gelegenheid van het eeuwfeest van het verschijnen van het eerste deel in die reeks werd in het Duitse Kempen dat feit met een internationaal congres gevierd.