Johannes van Ommen
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Johannes van Ommen
Moderne devoot
De blinde Van Ommen hoorde in 1380 Geert Grote prediken in Zwolle en sloot zich daarna aan bij de beweging van de Moderne Devotie. Samen met twee anderen stichtte hij een leefgemeenschap in Zwolle. Hij behoorde eerst tot de kloosterlingen op de Agnietenberg, maar begon later in het Land van Vollenhove een nieuwe gemeenschap: de Sint Jans Kamp.
Otto Spitzen / Thomas a Kempis
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Otto Spitzen, een strijder voor Thomas a Kempis uit de 19de eeuw.
Geboren in Steenwijkerwold, pastoor in Zwolle.
Wandelen op Geert Grootepad
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
GEERT GROOTEPAD In het voetspoor van de Moderne Devotie
Deze wandelgids is uitgekomen in het kader van de manifestatie 'Zwolle in het licht van de Moderne Devotie', die voorjaar 2012 plaatsvond in ondermeer Museum De Fundatie en het Stedelijk Museum Zwolle. Van deze laatmiddeleeuwse religieuze vernieuwingsbeweging met een grote impact op Noordwest-Europa was Geert Groote uit Deventer de geestelijk vader. De 100 km lange voettocht slingert door het fraaie, afwisselende en rustige Sallandse land, de bakermat van de Moderne Devotie.
Oranje & Religie in 't Loo.... en Thomas!
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Koning Willem I 1772 - 1843
Naast de koningsmantel van Konin Willem Alexander kunt u in 't Loo ook de tentoonstellingszaa l'Oranje en Religie' bezoeken.
Halverwege de tentoonstelling kun je worden getroffen door de vitrine waarin een Franse uitgave van 'De imitatio Christi' uit het bezit van koning Willem I ligt opgesteld. Aan de directie van 't Loo hebben we gevraagd om de tekst die bij deze vitrine is geplaatst. Bovendien probeerden we na te gaan of meer Oranje-vorsten bekend waren met 'De Navolging'.
2005 Compositie Jacques Reuland
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
" In Monte Sancte Agnetis", zo luidde de compositie van Jacques Reuland ( oud directeur van het Zwolse Conservatorium). Reuland had van de Gemeente Zwolle de erepenning van de stad gekregen als dank voor zijn grote verdiensten voor het muziekleven van de stad. Als 'tegencadeau' maakte hij deze compositie die hij aanbood aan de Stichting Thomas a Kempis, met als voorwaarde dat de Stichting de compositie zou doen uitvoeren door oud-studenten van het Conservatorium. Op 26 februari 2005 vond het concert plaats in de OLV Basiliek door het Zwols Vocaal Ensemble o.l.v. Martien Hovestad, teksten werden gesproken door Henk van Ulsen, twee solisten en instrumentaal ensemble. Een volle kerk, een geslaagd concert.
Meer weten over deze begeesterde maar gewoon gebleven man? Klik hier
Annemiek Schrijver
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Schrijfster, documentairemaakster en IKON-presentatrice
( Het Vermoeden)
Annemiek Schrijver behoort tot de 5 personen die voorjaar 2012 hebben toegestemd om als lid van het Comité van Aanbeveling te opereren. Annemiek Schrijver kan je het best leren kennen door haar veelzeggende website. Ze is door haar opleiding en veelsoortige banen op verrassend veel terreinen thuis. Rond snuffelen op haar mooi vorm gegeven website levert hele fijne teksten en verwijzingen op. Een 'must' om even te bezoeken!
De dialoogtafel op Hogeschool Windesheim
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
De dialoogtafel is een initiatief van het Geert Groote Instituut om een bijdrage te leveren aan de vorming van de identiteit van de Christelijke Hogeschool Windesheim.
Wat heeft het fraterhuis in Deventer te maken met Thomas a Kempis?
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Florens Radewijnsz (ca1350-1400) is ook de stichter van het eerste fraterhuis in Deventer, waar de grondslag wordt gelegd voor de latere huizen van de Broeders van het Gemene (gemeenschappelijke) Leven. Het betreft een gemeenschap van leken, die geen kloostergeloften aflegden, maar gehoorzaamheid beloofden aan de rector van het huis en met elkaar wilden leven volgens het ideaal van de vroege kerk, zoals beschreven in de Handelingen van de Apostelen (Hand.4:32).
Het raadsel omtrent zijn inwijding
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Na een lange noviciaatperiode doet Thomas in 1406 zijn eeuwige professie, maar het zal nog tot 1413 of 1414 duren voordat hij zich tot priester laat wijden. Waarom zo lang gewacht? Het is onbekend.
Een ingehouden tijdloze blik
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Op tal van afbeeldingen valt zijn ingehouden tijdloze blik op. Wat overeenstemt met zijn kijk op zaken zoals hij die in de 15e eeuw in een flink aantal publicaties verwoordde.
Het oudste nog bestaande gebouw uit de tijd van Thomas
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Na de dood van Geert Grote in 1384 nam Florens Radewijnsz de leiding over van de Broeders van het Gemene Leven, de gemeenschap van de Moderne Devoten. Hij stichtte in 1387 een klooster te Windesheim bij Zwolle, dat het moederklooster zou worden van de Congregatie van Windesheim. Dit is het oudste nog bestaande gebouw dat gekoppeld is aan het verleden van Thomas a Kempis.
Lees meer: Het oudste nog bestaande gebouw uit de tijd van Thomas
De broer van Thomas
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Thomas heeft een vijftien jaar oudere broer, Johannes. Hij wordt gerekend tot de kloosterlingen van de eerste generatie van de Moderne Devotie en was betrokken bij de stichting in 1387 van het eerste klooster van de Windesheimer Congregatie in Windesheim, enkele kilometers ten zuiden van Zwolle.
Oudste bekende afbeelding van Thomas a Kempis
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
De vermoedelijk oudste bekende afbeelding van Thomas a Kempis. Anonieme houtsnede - Brabant na 1471, vóór 1484 - vervaardigd in Rookklooster bij Brussel naar tekening van Hugo van der Goes. Deze afbeelding hieronder is een deel van een groter geheel (slechts ca 60 x 40 cm) en bevindt zich momenteel in het Koninklijk Prentenkabinet in Kopenhagen.
Het gebeente van Thomas
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Thomas a Kempis is overleden op 25 juli 1471 in het Agnietenbergklooster bij Zwolle en aldaar begraven. Na het opgraven van het gebeente van Thomas van Kempen in 1672 zijn deze geplaatst in een reliekschrijn, vervaardigd door Hermannus van Arnhem. Deze fraai bewerkte reliekschrijn had in de betrekkelijke anonimiteit een plaats gekregen in de nieuwe Sint-Michaëlskerk aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle-Oost. Daar bevond het zich tot 2005.
Schilderij in Onze Lieve Vrouwenbasiliek (Zwolle)
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
In de Onze Lieve Vrouwenbasiliek in Zwolle bevindt zich een schilderij, waarop Thomas van Kempen is afgebeeld, met op de achtergrond het gebouwencomplex van het Agnietenbergklooster. Ook is op het schilderij Arnold Waeyer (1606-1692), de aartspriester van Salland te zien. Hij gaf leiding aan een belangrijk deel van het kerkelijk leven van de Zwolse katholieken in de schuilkerkentijd. Op het schilderij is een uitvoerige Latijnse tekst aangebracht.
Indien de tekst betrouwbaar is, zou het schilderij dateren van 1569 en geschilderd zijn in opdracht van Johannes Cuperinus, de laatste prior van het Agnietenbergklooster. Hij heeft naar zijn zeggen, de tekst en het zelfportret laten toevoegen in 1654. In het Stedelijk Museum Zwolle hangt een vrijwel identiek schilderij.
Standbeeld en geboortehuis
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
In de geboorteplaats van Thomas a Kempis in Kempen (Duitsland), 25 km ten oosten van Venlo staat een standbeeld ter nagedachtenis van hem. Ook de plek van zijn geboortehuis is bekend.
Grafmonument
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Op 11 november 1897 werd een grafmonument van hem onthuld in de Sint-Michaëlskerk aan de Roggestraat in Zwolle, in het bijzijn van de rooms-katholieke aartsbisschop van Utrecht.
In 1892 werd een neogotische kerk gebouwd gewijd aan St. Michaël. Daar werd een fraai praalmonument gebouwd voor Thomas door Friedrich Mengelberg. Met giften van de paus, de koning van Noorwegen en andere weldoeners werd het grote monument achter in de kerk tegen de toren aan gebouwd.
Thomas a Kempis College
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Op de Schuurmanstraat in Zwolle is een school naar Thomas a Kempis vernoemd.
Straatnamen
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Als u fietst van de Aa-landen (Zwolle), rijdend door de Devotentunnel onder de A28 en op dit fietspad aan het eind rechtsafslaand komt u op de Geert Grootestraat. De gemiddelde Zwollenaar zal niet direct beseffen hier te maken te hebben met een mooi en belangrijk stuk geschiedenis van Zwolle en Salland.
Geert Grote (1340-1384, een Deventenaar) wordt algemeen als de stichter van de Moderne Devotie beschouwd. En vooral in de wijk Diezerpoort-Noord is een flink aantal straatnamen genoemd naar betrokkenen uit deze belangrijke lekenbeweging van 'Zusters en Broeders des Gemenen Levens'. Thomas a Kempis was er een van.
Thomas Verein e.V. Kempen
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Ook in zijn geboorteplaats in Kempen is een Thomas a Kempis organisatie, zie http://www.thomas-verein.de/
Thomas a Kempis in het Rijksmuseum
- Gegevens
- Categorie: Weetjes
Het register van de uitgave "Stadswandelingen Amsterdam in het jaar 1918 (of 1915)" vermeldt, dat er op blz. 163 informatie is opgenomen over Thomas a Kempis.
Wat blijkt? Er bevindt zich in het Rijksmuseum te Amsterdam een glas-in-lood-afbeelding van Thomas a Kempis. Zijn afbeelding is opgenomen in het glas-in-lood-venster dat zich bevindt in de Middenzaal van de Bovenverdieping. Daar bevinden zich 5 geschilderde vensters, gemaakt door glasschilder Dixon uit Londen. Boven het meest oostelijke boograam bevindt zich nog een venster. In dat venster zijn opgenomen: Thomas a Kempis (Godsgeleerdheid), Plato (Wijsbegeerte) , Vondel (Dichtkunst), Sweelinck (toonkunst).