Zomeravond ontmoetingen 2018 Joop van Ommen

Categorie: Activiteiten 2018

takhoofdNb. In verband met het feit dat Joop van Ommen net uit het ziekenhuis was ontslagen, en dat hij weinig met papier heeft, heeft de Stichting Thomas a Kempis zelf een verslag gemaakt van het verhaal van Joop.

Joop begint het verhaal met de Herberg, de opvang voor dak – en thuislozen in Zwolle, en toch wel het hoogtepunt en de erkenning in het leven van Joop. Er bestaat geen standaard in dakloos zijn. De mensen die terecht komen bij Joop hebben hele verschillende achtergronden. Van de bankdirecteur tot de vrachtwagenchauffeur, van de monteur tot de ondernemer. Iedereen kan zomaar alles kwijt zijn, door scheiding, schulden, werkloosheid of een verslaving. Joop is met de opvang begonnen bij de WRZV hallen, hij organiseerde toen vaak voetbaltoernooien voor kwetsbare doelgroepen. Zelf was Joop taxichauffeur. Dat is ook de reden dat hij Bergklooster goed kent, als chauffeur reed hij vaak met familie van de overledene naar de begraafplaats.

De eerste jaren ondervond Joop veel weerstand en tegenstand van maatschappelijke organisaties en de gemeente Zwolle. Was het niet illegaal wat die Joop van Ommen deed ?

Zeker de eerste jaren met de keten om de WRZV hallen heen, en de slaapplaatsen in de kleedkamers, leek het wel een Zwolse perron nul (Perron nul = opvang en gebruikersplaats bij Rotterdam CS). Voor Joop geldt gelijkwaardigheid tussen alle mensen, iedereen is welkom die hulp nodig heeft. Van de nette vrouw tot het bijstandsgezin, van de bekende Zwollenaar tot de burgemeester.

Joop van Ommen

Na jaren strijden, en lange dagen voor Joop, werd uiteindelijk de Herberg geopend. Een vast opvangplek met een goede organisatie. De Herberg wordt gesteund door alle maatschappelijke organisaties en de politiek. Voor Joop geldt dat mensen het moeten doen, mensen voor mensen. Met allemaal sterke en zwakke punten. Zo heeft Joop nogal eens te horen gekregen dat hij niet met geld om kon gaan. Voor Joop gaat het om mensen en niet om geld. Hij is dankbaar dat hij het verhaal over de dak – en thuislozen ook op de Agnietenberg, bij Thomas, mag vertellen. Kostbaar en een voorrecht om te mogen doen, daarom wilde Joop ook zo graag komen, ondanks een kwetsbare gezondheid.

Een anekdote om mee af te sluiten ; toen burgemeester Henk Jan Meijer terugliep na zijn auto, samen met een vrouw die hij niet kende, zei hij “ met die Joop heb ik heel wat te stellen gehad “. Waarop de vrouw gevat antwoordde “ Vertel mij wat “ !

Zij bleek de vrouw van Joop te zijn ….

 

Paul, een lid van Domini Santus deed spontaan een oproep om  "de Herberg"  ook te bellen bij overbodig huisraad. Hij had een nieuw bed gekocht en het oude bed was via "de Herberg" terecht gekomen bij een oudere man die op straat was komen te staan (op een manier zoals iedereen dat zou kunnen overkomen). Die man had o.. via "de Herberg" nieuwe huisvesting gekregen en kon het oude bed goed gebruiken.

 zoa-2018 3

De stoel staat klaar voor Joop van Ommen, een half uur voor de lezing. Zie hoe mooi het licht valt op de plek bij het monument. 

Centraal bureau voor de Statistiek (CBS):

Nederland telde op 1 januari 2016 naar schatting 31 duizend daklozen van 18 tot 65 jaar. Dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder, maar de samenstelling van deze groep is behoorlijk veranderd. Er zijn aanmerkelijk meer jongere daklozen (18 tot 30 jaar), terwijl ook het percentage daklozen met een niet-westerse migratieachtergrond is toegenomen. Dat meldt CBS op basis van de jaarlijkse schatting van het aantal daklozen. 

Lees verder

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/51/dakloos-vaker-jong-en-niet-westers

zoa-2018 2

 

Begraafplaats Bergklooster, vlak achter het monument

 

domini cantus

 

Domini Cantus (Foto 2015) zorgde weer voor een prachtige muzikale omlijsting van de lezing.